2012. szeptember 29.

PAST SIMPLE 2


Akkor használjuk, amikor a múltban valami megtörtént,  be is fejeződött, lezárult, és ehhez a jelennek semmi köze. Tudom azt is, hogy az, amiről szó van, a múltban mikor történt. Ezt vagy egy időhatározó szó fejezi ki, vagy a szövegkörnyezetben van benne valahol.

I broke the window last week. Múlt héten betörtem az ablakot.



Peter spent all his childhood abroad. 

Péter egész gyermekkorát külföldön töltötte.
Ez egy hosszú időszakra vonatkozik, és nincs benne, hogy mikor, de mivel Péter már nem gyerek, ez egy lezárt múltbeli időszak. Ebben az esetben is,vannak jellemző időhatározó szavak, amik ha benne vannak a mondatban, akkor Simple Past-ot kell használni:

yesterday- tegnap
last week - múlt héten
last month - múlt hónapban
last year - múlt évben
Minden, ami LAST … az Past Simple lesz.
5 days ago- 5 nappal ezelőtt/5 napja
Minden, ami … AGO , az is Past Simple lesz.
In 1975- 1975-ben

Az évszámokkal, pontos dátumokkal is Past Simple-t kell használni.

Shakespeare wrote this play.- Shakespeare írta ezt a darabot.


Sima múlt, mert tudjuk kb., hogy ez mikor volt, ráadásul Shakespeare már nem él, nem fog többet élni, tehát mindenképpen lezárul, múlt időről van szó

The Chinese invented printing.- A kínaiak találták fel a nyomtatást.
Ennek sincs semmi kapcsolata a jelennel, tudjuk hogy nagyon rég volt, és ez sem fog már többet még egyszer bekövetkezni.

Nagyon fontos az is, hogy ha rákérdezünk, hogy valami mikor történt, akkor is Past Simple-t kell használnunk, hiszen ebben az esetben egy konkrét múltbeli időpontról beszélünk/kérdezősködünk:

When did you see this film?- Mikor láttad ezt a filmet?

2.
Little Red Riding Hood decided to visit her grandma. She got up early in the morning, she had breakfast, got dressed and called a taxi… - Piroska elhatározta, hogy meglátogatja a nagymamát. Kora reggel felkelt, megreggelizett, felöltözött és hívott egy taxit…

Történetek elmesélésénél , amikor az egymást követő eseményeket meséljük el Past Simple-t kell használni minden egyes lezárult cselekvésre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése